Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е убеден, че разпоредените по-строги мерки ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме.

На брифинга в Министерски съвет, доц. Кунчев отчете, че в момента България е на 11 място в Европейския съюз по заболеваемост. Заболеваемостта в момента е 591 на 100 000 души. По смъртност сме на първо място. 

Област Кърджали излезе от червената зона и попадна в оранжевата. В последната седмица има спад на положителните тестове, които се движат между 32-36%. 40% е заетостта на леглата за интензивни грижи.

Кунчев посочи, че третата фаза на проучване на ваксините включва прилагането им на минимум 30 000 души. Задължително е да има хора между различни етноси, възрасти и различни географски региони. Всички компании, които кандидатстват за ваксините включват хора, които са прекарали вируса и имат антитела.

Доц. Кунчев отбеляза, че ежедневно се сблъсква с хора, които са против ваксинирането и не желаят на децата им да бъдат поставяни ваксини.

Целите на Националния координационния щаб за ваксинация ще бъдат в областта на логистиката, разпределението и съхранението на ваксините срещу коронавируса, както и осигуряването на самата ваксинация, обясни проф. Красимир Гигов.

За да бъде успешна една мисия, а именно изправянето на цялата държавата срещу коронавируса, трябва ясно да бъдат представени целите и ясно да бъдат определени хората, които носят отговорността за това. В Националния координационен щаб за ваксинация са привлечени представители на БЛС, българските фармацевти, българските заболекари и други.