С титлата "Лекар на годината" ще бъде удостоен ръководителят на хирургията в ИСУЛ академик Дамян Дамянов.

Това обяви шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров на пресконференция на тема: "Лекар на годината 2018". По време на пресконференцията бяха представени и отличията на лекарското съсловие в България за 2018 г.

Маджаров обясни, че през настоящата година се навършват 25 г. от официалното честване на Деня на българския лекар - 19 октомври, на който се почита "Св. Иван Рилски" - покровител на медиците.

Днес няма да се чуе за протести и искания на лекарския съюз, а ще бъдат обявени най-достойните, които ще бъдат наградени, изтъкна Маджаров и допълни, че от следващата година Лекарският съюз има за цел да въведе електронно гласуване за избиране на членовете си.

В областта на иновативната медицина ще бъдат дадени две награди - на доц. Кътева, която развива ранното хирургично лечение на детската парализа, и на доц. Иглика Михайлова.

В категорията за дългогодишна дейност в областта и развитието на медицината и принос в развитието на дадена специалност ще бъдат наградени проф. Драган Бобев, доц. Иван Гаврилов - в областта на онкологията, проф. Захари Захариев - в областта на развитието на неврологията в България, доц. Иван Ценев - в категорията на уши, нос и гърло, проф. Виолета Димитрова - извършила първата чернодробна трансплантация, доц. Виолета Димитрова, доц. Евелина Пазванска и други.

В категорията "Мениджър на годината" ще бъде награден проф. Асен Балтов от УМБАЛСМ "Пирогов".

Николай Брънзалов, заместник-председател на Лекарския съюз, коментира, че трябва да се помага на хората и да се разбере, че лекарите са техните най-добри приятели, а не врагове.

"Лекар на годината" е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии на БЛС и лечебни заведения от цялата страна са отличили за награждаване свои колеги в шест основни категории.

Сред тях са млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина и уникални техники; дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност; принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация; мениджър на годината и голямата награда - "Лекар на годината 2018".