Шест препоръки за подобряване на здравето на българите чрез подобряване на чистотата на въздуха дадоха от инициативата "Въздух за здраве" и Лекарска мрежа пред депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента. Кръгла маса на тема "Чист въздух за здраве", организирана от сдружението и провеждаща се под патронажа на Комисията се състоя днес в сградата на Народното събрание. На нея присъствахa народните представители лекари, педиатри, кардиолози.

Анжелика Велкова от Сдружението коментира, че общественото здраве е в незавидно състояние заради ниска грамотност, фрагментирани здравни дейности, неясни връзки в процеса между лекарите.

Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН

Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН

Той е 89 пъти в сравнение с конфликти и тероризъм

Кардиологът Костадин Костадинов, член на "Въздух за здраве", препоръча на Комисията по здравеопазване мерките, които трябва да се вземат с искания да бъдат заложени в Националния план за здраве, който се изготвя от Министерство на здравеопазването. Сред тях са "слизане от колите", което ще проработи в два аспекта - намаляване на затлъстяването и подобряване на чистотата на въздуха, да се реши ясен таргет (скала) за замърсяване, да се приемат препоръките на СЗО, да се изследват чрез актуално проучване на Националния институт за здраве факторите, които влияят върху замърсяването, да се анализират поведенчески фактори, влияещи на здравето - обездвижване, нисък процент спортуващи български граждани, да се изработи проект за дейности по промоция на здравето, РЗИ и Министерство на здравеопазването да провеждат кампании и проверки, да се актуализират стари документи и "чиста околна среда" да се включи в стратегия Здраве до 2030 г., като се подчертае, че децата и юношите са рискова група.

Педиатри и детски пулмолози съобщиха, че има увеличаване на децата с хронични заболявания с белодробни проблеми без данни за наследственост при родителите.

Мръсният въздух убива 9 милиона души годишно по света

Мръсният въздух убива 9 милиона души годишно по света

От 2015 година насам

От страна на Комисията по здравеопазване председателят д-р Антон Тонев (ПП) препоръча да се въведат национални политики за подобряване на чистотата на въздуха. Педиатри и лични лекари изразиха мнение, че когато се променя скалата, която мери чистотата на въздуха в София, пред кабинетите им се появяват деца с ларингит, възрастни с хронични белодробни заболявания, страдащи от астма и сърдечни заболявания. Личните лекари препоръчват по-честа профилактика на здравето на населението.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Нито една страна не e изпълнила стандарта на СЗО за качество на въздуха