В началото на декември държавата чрез прокуратурата, полицията и МЗ направиха на нас, лекарите поредния подарък, вероятно по случай наближаващите коледни и новогодишни празници.

Това се посочва в съобщение до медиите от Столичната организация на Българския лекарски съюз (БЛС).

Отново хиляди български лекари бяха обвинени в престъпление - този път в участие в схема за незаконен паралелен износ на лекарства. Конкретни имена и обвинения няма, посочен бе само "директор на голяма държавна болница, заловен с кашон с лекарства за "милиони левове". При акцията, както първо бе съобщено, били арестувани 20 души, задържани 7. В крайна сметка обявиха, че обвинения ще бъдат повдигнати на четирима.

Арестуваха 30-годишен от Разград за контрабанда на лекарства

Арестуваха 30-годишен от Разград за контрабанда на лекарства

Аляйдин пренесъл с туристически автобус от Турция в България 471 лекарствени продукти на обща стойност 71 040 лв.

Единственото име, оповестено публично, е на основния организатор на схемата - Амир Мохамед. Бизнесмен и магистър - фармацевт, който от 2011 г. е лишен от право да упражнява професията си, тъй като е бил уличен в източване на ДДС ( но не е осъден .)

Други имена не бяха съобщени, но говоренето продължи : в схемата имало "хиляди участвали лекари". Тъй като тази новина остаря, бе раздухан друг скандал. Оказа се, че причината за лошото финансово състояние на големите държавни болници, са малки частни болници, които, като кърлежи изсмукват кръвта им. Бяха дадени като пример болниците във Враца и Ловеч, а зам. министър Пенков се похвали, че МЗ не е допуснало частни структури на територията на Русенската и Великотърновската болница.

Касата няма да плаща за нови лекарства за множествена склероза, левкемия и др.

Касата няма да плаща за нови лекарства за множествена склероза, левкемия и др.

От Асоциацията на научните фармацевтични производители в България обявиха конкретни лекарства

Само че с дългове са много повече държавни болници. Срамежливи изказвания от години за недофинансираните клинични пътеки, без никакъв опит нещо да се промени в бюджета на НЗОК за 2018 г. Постоянно се повтаря мантрата, че болниците са прекалено много, като в същото време се премълчава, че пациентите са си все толкова.

От ляво- вопли за пререгистриране на лечебните заведения от търговски дружества, в нещо, което още не е ясно. Вероятно връщане към бюджетната система и ликвидиране на частните болници.

Жадната за сензации аудитория гълта всичко като топъл хляб. Вече има изработен устойчив условен рефлекс, който веднага се задейства. В резултат - агресията към медици и медицински сестри постоянно расте.

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

От години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо, пишат БЛС

Когато се очакват напрежение и сътресения в държавата и системата на здравеопазването, превантивно се изваждат от ръкава лошите лекари. Ще видим какво още ни очаква. Само да напомним, че имаше едни престъпници от Горна Оряховица. Пускаха ни СРС та в парламента, министър Константинов (акушер гинеколог), също се вживя в ролята на обвинител, хващаше за главата пред камерите. В съда балонът на обвинението се спука, държавата беше осъдена в Страсбург, но медиите удобно подминаха развитието на случая.

Младите лекари си тръгват от България, като една от основните причини е лошото отношение към професията. Средната възраст на работещите в сферата на здравеопазване постоянно пълзи нагоре. Има работещи колеги над 70-75 годишна възраст.

Тези, от които нещо зависи, нехаят. Те не се лекуват като простосмъртните. А простосмъртните одобряват, гласно или негласно, разбирайки или не, че от това зависи живота им.

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Започват проверки по болниците

Само една телевизия срамежливо съобщи, че между седемте, които ще бъдат обвинени, няма лекар. Очакваме извинение от тези, които гръмко обявиха от телевизионния екран, че "хиляди лекари" са участвали в схемата. И от медиите и авторите които с удоволствие тиражираха отново тезата за "лошите, корумпирани и безсъвестни" лекари, искат от БЛС.