Лекари от Александровска болница излизат на протест заради "ужасяващи условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти", съобщава БГНЕС.

Медиците посочват, че многократно са информирали Министерството на здравеопазването за неблагоприятните условия в редица помещения и сгради в УМБАЛ "Александровска" ЕАД. Те напомнят, че дори се стигна до срутване на покрива на Клиниката по алергология.

Въпреки настояването ни за незабавно отпускане на финансови средства за възстановяване на рухналия покрив и ремонти и възстановяване на останалите сгради и помещения в университетската болница, безхаберното отношение на министерството продължава, твърдят лекарите.

Таван се срути в лекарски кабинет в Александровска болница

Таван се срути в лекарски кабинет в Александровска болница

От съображения за сигурност сградата е временно затворена

По техни думи се хвърлят само празни обещания за стотици милиони левове, които не е ясно кога и дали изобщо ще се отпуснат.

Те предупреждават, че още няколко клиники са напът да рухнат, а това може да доведе до преустановяване на дейността на болницата.

Медиците съобщават, че заради "потресаващото неглижиране" на проблема ги принуждава да предприемат крайни действия - започване на ежедневни протестни действия, включително гражданско неподчинение.

Те заявяват, че ако здравното министерство не предприеме спешни действия за възстановяване на рушащите се сгради и помещения в "Александровска" с конкретни срокове за изпълнение, след 6 ноември всички работещи в университетската болница започват протестни действия "в защита на своите права за нормални условия на труд, в защита на пациентите, за които се грижат и лекуват, но мизерстват в мухъл, влага и са застрашени някой покрив да се срути на главите им, в защита на младите хора, които обучават в хуманност и грижа".

Предстои утре УМБАЛ "Александровска" да излезе с официална позиция за предстоящия протест на НС "Защита".