Лекари от УМБАЛСМ "Пирогов" отново излязоха на протест.

Около 60 лекари и медицински сестри са се събрали пред главния вход на здравното заведение в знак на протест срещу ръководството на болницата, предаде БНР.

Това е вторият ден на протестите на медиците. Протестиращите отново искат оставката на началника на заведението проф. Асен Балтов. Според тях здравното заведение се управлява некомпетентно и хаотично, което е довело до голямо напрежение. Според протестиращите Балтов прави умишлено структурни промени, с които поставя на изпитателен срок опитни специалисти. Недоволстващите определиха това като реваншизъм. 

Протестиращите заплашиха с колективни оставики в ключови за болницата звена.

Медици от "Пирогов" искат оставката на Балтов

Медици от "Пирогов" искат оставката на Балтов

Заради хаотичното и некомпетентно управление на ръководството

Припомняме, вчера медици и синдикати в "Пирогов" също излязоха на протест. Вчера те заявиха, че директорът на заведението проф. Асен Балтов трябва да напусне болницата заради скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители.

Служителите в "Пирогов" се оплакаха и от това, че в последния месец заплатите им са били намалени.

Здравният министър Кирил Ананиев вече е разпоредил проверка в заведението.

В "Пирогов" се работи нормално въпреки напрежението

В "Пирогов" се работи нормално въпреки напрежението

За последното денонощие в болницата са потърсили помощ над 600 души

Мотивите на служителите от "Пирогов" за исканата оставка на ръководителя на заведението проф. Асен Балтов:

1. Стихийни и необмислени действия и Заповеди на изпълнителния директор, нарушаващи естествения ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала. Визираме "Структурни промени", които се изразяват в промяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква поставяне при шестмесечен изпитателен срок на работа на лекари с доказани професионални качества. Подобно действие преди всичко е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм с цел отърваване от "неудобните".

2. Скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес. (пример от последните дни: назначаване на зам. директор по административна дейност - началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с Директор Дирекция административни дейности).

3. Некомпетентно управление с уклончиви мениджърски похвати на болницата, отразено в прогресиращо лошите финансови резултати за последните осем месеца от управлението на проф. Балтов.

4. Лоша/изцяло липсваща кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, хабилитирани лица и специалисти по здравни грижи.

5. Прилагането на недобри медицински практики води до страх и демотивация сред персонала в и без това напрегнатото ежедневие, нарушават се основни принципи на работа по стандарти с последващо недоверие от страна на пациентите и намаляване на техният приток към болницата.

7. Ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово-правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.

8. Създаване на изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри. Считаме тази ситуация за недопустима.

Служителите на "Пирогов" възнамеряват да протестират и утре, 7 декември.