Здравна система, изградена да обслужва тези, които я управляват, а не тези, които се ползват от нея е порочна в своите основи, а хроничното бездействие на съсловните организации и синдикатите на практика обезсмисля тяхното съществуване.

Това заявяват от Български лекари за ново здравеопазване в отворено писмо до Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Медицинска федерация при КТ Подкрепа и Федерация на синдикатите в здравеопазването при КНСБ.

По думите им здравният работник търпи "да плаща своята ежемесечна лепта, получавайки срещу това едно голямо нищо".

Често пъти търпението му се "възнаграждава" с послания и действия, които могат да бъдат определени като "интелектуални бисери", резултат на порочна смес от изопачено медицинско изкуство, лични интереси, комерсиална зависимост и слугинаж, допълват още лекарите в писмото си.

Те са на мнение, че истински важните за съсловието въпроси, които изискват неудобни политически решения "услужливо" се избягват.

Български лекари за ново здравеопазване дават за пример, че Камарата на строителите в България миналата година е приела минималното възнаграждение на строителен работник да бъде 1 448 лв.

В тази връзка те заявяват, че всички български лекари и медицински сестри биха се гордели да бъдат техни членове.