Стотици души преминаха през грипния кабинет на ВМА, но лекарите очакват епидемия в края на месеца. Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

Първи случай на грипа "Хонконг" за годината

Първи случай на грипа "Хонконг" за годината

Епидемията се очаква в края на януари според Ангел Кунчев

"Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и в момента работи с пълна сила. След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани." Това заяви полк. доц. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести.

 

Още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, категоричен е специалистът. Това е нужно, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

По думите на доц. Попов пациентите условно могат да се разделят на две групи, спрямо какви симптоми имат. Той подчерта, че тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.

Доц. Попов обясни, че за грипа е характерно острото начало - болки в ставите, очите, обща интоксикация. Ако заболеем от грип сме отпаднали, не ни се работи, нямаме настроение, имаме висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

Грипът започва с втрисане, висока температура и болки в тялото

От МЗ припомнят, че антибиотиците са излишни, ако няма усложнения

"При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса", пояснява инфекционистът.

Съветите на специалистът са да консумираме повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци, да приемаме повече течности. "Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете - грипните вируси се задържат по повърностите и лесно можем да се заразим", изтъкна важността на здравната култура доц. Попов.

Прогнозите на доц. Попов са грипният сезон да е по-силен в края на месеца.

"Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - "Хонконг", който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари", обясни специалистът.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?

Виж резултати

Да 15.1%

Не 72.1%

Ползвам природни имуностимулатори 10.0%

Аз не, но децата ще ваксинирам 0.8%

Ако не забравя… 2.1%

Припомняме, news.bg попита читателите си дали този зимен сезон ще се ваксинират срещу грип.

Към днешна дата, 9 януари 2018 г., резултатите от анкетата бяха категорични - 73% от отговорилите са посочили, че няма да се ваксинират срещу грип. 14.4% са заявили, че ще се ваксинират, а 9.9% от участниците в анкетата са посочили, че няма да се ваксинират, защото използват природни имуностимуланти. 1.9% от запитаните са посочили, че се ваксинират, ако не забравят. 0.8% от анкетираните са отговорили с "Аз няма да се ваксинирам, но децата ще ваксинирам".