Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, Държавна агенция "Национална сигурност" и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване.

Припомняме, вчера стана ясно, че БЛС не е запознат с разчетите и изчисленията, свързани с предложението на НЗОК от миналата седмица, свързано с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения, а разпространеното твърдение, че браншовата организация отказва да подпише Анекса към Националния рамков договор не било вярно.

От съсловната организация настояха незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС на публична, открита среща и излъчвана онлайн в реално време.

В своя позиция подчертаха, че парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск.

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

Има съмнения за преразпределение на пари