Във връзка с решението на Върховния административен съд относно отмяна на текстове в действащата наредба, по която работят териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), БЛС застава изцяло зад медици в ТЕЛК и подкрепя исканията им за цялостна реформа в действащата административна уредба.

Според ръководството на БЛС са необходими спешни мерки за промени в законодателството за медицинската експертиза.

ВАС блокира работата на ТЕЛК-овете

ВАС блокира работата на ТЕЛК-овете

Отменени с решение на ВАС текстове от Наредбата за медицинската експертиза

"Възникналия казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане. От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там", коментира председателя на БЛС, д-р Венцислав Грозев.

Той смята, че "правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с телкови решения. Многократно изпращахме писма до Здравното Министерство, с искане представители на лекарския съюз да бъдат включени в работни групи, които детайлно да разгледат постъпилите предложения за промени в наредбата."

Допълва, че "БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната и представи концепция за цялостна промяна, която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите".

ТЕЛК-овете ще работят, убедени от Здравното министерство

ТЕЛК-овете ще работят, убедени от Здравното министерство

Според МЗ няма основание за притеснения

Лекарският съюз алармира, че ощетени от неработещата административна уредба на ТЕЛК са не само пациентите, които регулярно се сблъскват с необясними и нелогични казуси. Специалистите работещи в териториалните комисии също срещат трудности да извършват адекватно дейностите си.

"Това са административни проблеми, чието съществуване е известно от години, които освен това не са нерешими. Решението на ВАС е добър повод да се обърне внимание на цялата нормативна уредба на ТЕЛК и в спешен порядък да бъде напълно променена", категоричен е д-р Грозев.