Националният рамков договор (НРД) е на път да не се случи за 2016 г. От Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че за момента не смятат да разпишат договора. Позицията им е възможно да се промени, ако НЗОК склони на условията им. Вратата за преговори е отворена до последно, гарантира на пресконференция председателят на съюза Венцислав Грозев.

Лекарите искат завишаване на обемите на дейностите в извънболничната помощ за повече сигурност в системата – да не чуват пациентите, че няма направления за прегледи или че не могат да бъдат изпратени за изследвания.

БЛС претендира за повишаване цените на някои дейности: „Където лекарите работят, да си получат средства, които биха могли да отговорят на качеството и загрижеността им към пациентите“, настоя Грозев. По думите му тези средства не са каприз от страна на БЛС, а са нужни за съществуването на системата във вид, по-добър от този през 2015 година.

Стана ясно, че в съюза са притеснени от липсата на нормативни актове, които вече да са влезли в сила – здравната карта, критериите за сключване на договори с болници и други. 

Те ще излязат и ще бъдат приети след датата за подписване на НРД. Затова вероятността да не се подпише НРД 2016 е много по-голяма от това да се подпише. Не може да поставяте БЛС в ъгъла, дами и господа управляващи, да не сме наясно какво се случва, да нямаме нормативна база, да не зачитате становищата ни и после да очаквате, че ще реагираме позитивно, отсече емоционално шефът на БЛС.

Според него вратата още е отворена за преговори, ако Надзорният съвет на НЗОК има намерения да промени становищата си по лекарските искания. В следващите 72 часа нещата могат да се променят, но на този етап стоят така, категорични са в момента лекарите. Стана ясно, че засега Касата предлага изпълнение на около 50% от финансовите искания на БЛС – близо 27 милиона лева, вместо исканите 62 милиона.

БЛС даде коментар и по готвения от здравното ведомство пръстов идентификатор. Той ще попречи на трансграничното осигуряване – на българите в чужбина и на чужденците у нас. Досега не сме чули колега, който да каже „да“ на пръстовите отпечатъци, особено през НРД, обявиха от съюза с уточнението, че все пак се обявяват категорично за контрол в системата.