Родители на деца с онкохематологични заболявания протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването заради невъзможния достъп до лекарства за онкоболни деца.

Агонията, продължаваща вече десет години, трябва да спре. Това каза Симона Караиванова от Сдружение на деца с онкологични заболявания пред журналисти.

Това са лекарства, които се отпускат по изключително тромава процедура, не са включени в позитивен списък, налага се е да бъдат купувани от Сдружението. Оказва се, че лекарствата не са специфични и скъпи, но ги няма в аптечната мрежа и заради това снабдяването с тях е трудно. Медикаментите присъстват в основното лечение на всички деца с онкологично заболяване, подчерта Караиванова. 

НЗОК иска промени за улесняване на родителите на онкоболни деца

НЗОК иска промени за улесняване на родителите на онкоболни деца

Здравната каса е изпратила писмо до министъра по въпроса

Вчера е проведена втора среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, чиято е цел е промяна в текстовете на Наредба 2 и Наредба 10, свързани с нерегистрираните лекарствени продукти и техните доставки. Ще могат да се заявяват определени количества медикаменти за три месеца напред, според договорените промени.

Жени Начева и министър Кирил Ананиев за изразили волята си да работят заедно с адвоката на Сдружението, за да се изяснят максимално точно юридическите въпроси по готвените промени. У нас липсва регистър на онкозаболелите, но по данни на МЗ на година между 150 и 200 деца са диагностицирани с диагнозата рак.

Протеста подкрепи и ултрамаратонецът Краси Георгиев, който каза за news.bg, че в момента разговорите с МЗ се движат добре, но протестът е породен от това че не се е случвало нищо досега.

Той подкрепи и българчетата, преборили рака, които се завърнаха с 26 медала от световните "Игри за победители" в Москва. Надявам се това да подтикне министъра да види, че малките се борят.

"Министерството трябва да се бори за тях. Там децата бяха изключителни", каза още Георгиев. Той подкрепя протеста, защото децата се борят и дават всичко от себе си, затова и Министерството трябва да даде всичко от себе си, според Краси Георгиев.