Когато говорим за война с коронавируса, ми се иска да говорим като за изкуство да победим, а не като за война. За изкуство да надхитрим този коронавирус. Това каза пред БНР д-р Атанас Иванов, общопрактикуващ лекар в Костенец. Той е известен като писател под псевдонима Тео Буковски.

Иронизирайки стила на говорене за коронавируса, че се води война с невидим враг, какъвто е коронавирусът. "Аз бих казал, че тази война ние я водим с 80-годишни генерали, с 60-годишни пешаци или войници. Виждате, специалистите по инфекциозни болести са 80-годишни лекари, а средната възраст на лекарите в момента гони 60 години. Такава война много трудно можем да я спечелим. На война, знаете, се ходи с млада армия", обясни личният лекар.

Проф. Радка Аргирова: Организмът изгражда антитела и срещу грипа, и срещу коронавируса

Проф. Радка Аргирова: Организмът изгражда антитела и срещу грипа, и срещу коронавируса

Въпреки изменчивостта си, COVID-19 има стабилна генетична структура

По думите му напоследък гледаме на медицината не като на високоинтелектуален труд, а като на занаят, смята лекарят.

"Не гледаме на медицината като на изкуство, а като на - сложи ми една слушалка, изпиши ми една рецепта, аз съм само за направление", цитира различни случаи личният лекар.

Студентите по медицина учат медицинска етика и медицинска психология, посочи още д-р Иванов.

Относно цитираната напоследък Хипократова клетва, д-р Иванов има свое мнение. "Много по-важно е всеки медик - лекар, медицинска сестра, медицински асистент още от първи курс, влизайки в университета, да сключи един завет със себе си, със сърцето си и да се отчита пред своята съвест и пред Бог - това, което може да направи за пациента", каза д-р Атанас Иванов, известен като Тео Буковски.

Д-р Атанас Иванов призова да не търсим непрестанно напрежение и да не нагнетяваме обстановката.

"Да, имаме сериозно заболяване, сериозно предизвикателство, но с общи усилия можем да се справим. Говори се, че сега не е време за реформи в здравеопазването. Аз бих призовал да не се правят непрекъснато реформи в здравеопазването, защото това уморява", категоричен е личният лекар.

Военни даряват във ВМА кръвна плазма за лечение на COVID-19

Военни даряват във ВМА кръвна плазма за лечение на COVID-19

Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 години, може да стане дарител