Военни даряват кръвна плазма за лечение на Covid-19. Акцията се провежда в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) между 23 и 27 ноември. За да не се получават струпвания, е създаден график и военните са разпределени по дни.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 9 ноември 2020 г. бе създадена организация за даряване на кръвна плазма от военни и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.

Даряваме кръвна плазма и в Пловдив

Даряваме кръвна плазма и в Пловдив

В момента тече дарителска кампания за закупуване на шоков фризер

Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути. На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела.

Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.