Личните лекари са объркани от разпоредбите до тях на здравния министър. Те сами са си осигурили лични предпазни средства, те обаче не са достатъчни, за да могат да контактуват пряко със заразени пациенти. Това стана ясно от коментара пред БНТ на Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

По отношение на писмата, които личните лекари и министърът си размениха, Брънзалов смята, че Кирил Ананиев е бил подведен. Седем въпроса имат личните лекари към здравното министерство и очакват отговор. Личните лекари искат министърът да изясни разпоредбите, които е изпратил до тях, тъй като си противоречат и объркват работата им. Не е време нито за конфронтации, нито за оставки, отчете Брънзалов.

Брънзалов иска лекарите сами да менажират процеса на ваксинации. Те искат по-плаващ график на този процес.

И личните лекари могат при определени условия да се включат в тестването на населението. Сега те консултират заразените с коронавирус пациенти по телефона.

Според Брънзалов личните лекари също могат да се включат в борбата с пандемията, но при определени условия и нормативна база, защото, за да се включи личният лекар в битката в болница, трябва да остави практиката си.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров посочи в интервю за Нова телевизия, че според тях писмото, с което МЗ изисква от тях да участват в пробонабиране и проследяване на пациенти с коронавирус, не е написано от самото МЗ. Това те установяват дори и по стила, затова и смятат, че министър Ананиев е бил подведен и на практика не е знаел какво е подписал. Според личните лекари целта на писмото е да се провокира конфликт и напрежение между личните лекари и здравния министър и министерство.

Любомир Киров припомни изричната заповед на МЗ от началото на кризата, с което е забранено на личните лекари да взимат проби и да контактуват на живо с пациенти с коронавирус. Това е част от мерките за ограничаване на инфекцията и тя е разумна.

Киров заяви, че от сдружението нямат пряка връзка с Националния оперативен щаб, но помоли да брифинг да се обясни ясно защо личните лекари не са "първа линия". "Не желаем да създаваме напрежение и не искаме оставката на здравния министър. Всеки понася несгоди в тази ситуация, ние също", посочи Киров.