Спешна помощ не превозва зелки. В това увери говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска пред Нова телевизия във връзка със сигнал в социалните мрежи, който показва снимка на линейка, превозваща зелки.

Тя увери, че линейката не е превозвала зелки. Ако се погледне и сравни мащабът на снимката, ще се види, че пакетите към вратата на линейката не са зеленчуци и съвсем ясно се вижда щампата, обозначаваща опасни биологични отпадъци, обясни Катя Сунгарска.

Това е линейка, която е бракувана по определени технически параметри. Линейката се ползва само и единствено за извозване на опасни медицински отпадъци. В конкретния случай линейката превозва подобни отпадъци само за последните 24 часа и затова е толкова натоварена. Сигнализацията й е запазена, защото линейката е длъжна да сигнализира, че превозва опасни отпадъци и останалите водачи на пътя трябва да се пазят, поясни Сунгарска.

По думите й първоначално снимката е била възприета като обида от всички работещи в здравната помощ, които знаят, че няма как да се случи линейка да превозва зеленчуци.

Катя Сунгарска посочи, че в опасните медицински отпадъци попадат защитни облекла, спринцовки и ампули друг специфичен боклук. Линейката е заснета на път към екарисажа на Александровска болница, категорична бе тя.

По отношение на въведения частичен локдаун и помогнал ли е да спадне натискът върху Спешната помощ, Сунгарска отбеляза, че натискът върху "Спешна помощ" е отслабнал леко след въвеждането на ограничителните мерки.

За сравнение - преди локдауна повикванията са били около 600 за 12-асова смяна. За вторник спешните медици са се отзовали на около 380-400 сигнала. Няма недостиг на автомобили с оглед на получаването във вторник на още 10 нови линейки.

За съжаление няма как да компенсираме недостига на екипи, защото това е проблем, който съществува от години и няма нищо общо с пандемията. Колегите се разболяват, а преди дни изпратихме и третия си колега, който изгуби битката с COVID-19. Медиците, преболедували вируса, веднага се връщат на работа, но не се знае докога ще издържим, предупреди Катя Сунгарска.