Общопрактикуващите лекари предупредиха здравния министър Асена Сербезова за липса на важна ваксина за бебетата. Те настояват спешно да се намери начин за доставка на ваксината. Информацията е от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

В открито писмо до Сербезова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, председателя на здравната комисия Антон Тонев личните лекари обясняват, че при изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ваксинират новородените по точно определена схема за начало и край на имунизирането. То става с два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми

Пандемията докара дефицит на жизненоважни лекарства

Пандемията докара дефицит на жизненоважни лекарства

Едно от тях е много важно за бременни жени

"През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор", пишат лекарите.

Така бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени. Затваря се порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество, обясняват медиците. 

Липсват животоспасяващи лекарства при епилепсия в страната

Липсват животоспасяващи лекарства при епилепсия в страната

Зам.-здравен министър анализира проблемите

Те не знаят дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но предупреждават, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението на липсващата ваксина се обезсмисля.