Стряскащ е докладът на Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа, който казва, че психичноболните се връзват с метални вериги и се бият с пръчки.

Това коментира пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

"При нас категорично не се случва такова нещо. Фиксирането е с колан, но проблемът изниква от липсата на персонал. По наредба трябват пет души. В нито едно от нашите отделения няма 5 души на работа", добави тя.

Гълъбова обясни, че нейният персонал се справя с 30 психичноболни мъже, което е много трудно. Тя добави и че не би позволила такива неща, като поясни, че в нейната практика има уволнени 60 души за 22 години за подобни инциденти.

"Аз вярвам на болните, не на персонала", добави още директорът на "Св. Иван Рилски".

Според нея един от проблемите е необученият персонал и липсата на квалификации, за което обини съсловието.

Гълъбова бе категорична, че не лекуват дограми и ремонти на домовете, а хората. Освен това тя поясни, че учрежденията са правени преди 80-100 години и затова са на отдалечени места.

"Концепцията тогава е била различна - да се скрият хората, които имат нужда от подобно лечение", обясни тя. В нейната клиника има два случая на болни от коронавирус, като им трябва и кислородна терапия. За целта ще има осигурени три кислородни концентратора.