Медицинският персонал в домовете за възрастни хора липсва. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Според него това стояло в основата на проблема за разпространението на коронавируса в домовете за стари хора.

"Информацията е, че във Видин първопричинителят е персоналът. Онова, което не достига, не е човешката грижа. Нея я има. Хората си вършат съвестно работата. Медицинската страна на въпроса е извън домовете. Медицинска сестра идва от време на време, няма джипи", подчерта Нейков.

Бившият министър обясни, че социални работници липсват заради ниските заплати. Относно социалната система, Нейков смята, че тя ще издържи на натиска на COVID-19.

"Социалната система е работила при безработица от порядъка на 20%. Политиката е тази, която ще извади икономиката от това състояние. Но някой трябва да създаде нови работни места. Няма държава, която само със субсидирана заетост да излезе от кризата", изтъкна още Нейков.

По думите му няма как да се възстановим, ако останем със същото трудово законодателство.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че под карантина е поставен и още един дом за хора с умствена изостаналост в Кюстендилско. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че двама души от персонала на дома за стари хора в село Добри дол са с COVID-19.

Първият дом за стари хора, които беше поставен под карантина заради установени случаи на коронавирус, беше в село Гара Орешец.

На 1 май беше открито огнище на заразата и във втори дом за възрастни хора в село Кула, Видинско.