В момента в страната има проблем с доставките на Вентолин и Пулмикорт, липса на лекарства за Скарлатина няма. Министерство на здравеопазването обмисля да уреди доставката на медикаменти в България със закон. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който бе на посещение в болницата в Разград, предава БТА.

Следващия месец ще има доставка на количества на Пулмикорт. Преди четири дни са заредени 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца, обясни министър Меджидиев.

Недостигът на медикаменти е поради липсата на внос, счита Асоциацията за търговия на лекарства

Недостигът на медикаменти е поради липсата на внос, счита Асоциацията за търговия на лекарства

Според Асоциацията недостигът на лекарства не попада в обхвата на СЕСПА

Система СЕСПА е несъвършена и трябва да се коригира. "Подготвили сме законопроект, с който да коригираме тази проследяваща система и в момента, в който имаме парламент, веднага Министерството на здравеопазването ще внесе тези изменения в закона, за да може да получим адекватния контрол, който държавата може да осъществява върху търговците на едро, реекспорта на медикаменти и всички тези механизми", добави министърът на здравеопазването.

В понеделник приключва общественото обсъждане на проекта за държавното финансиране на областните болници, които думите му са стълбовете на здравеопазване.

По повод на липсата на медицински сестри министърът на здравеопазването изрази надежда, че този недостиг ще се компенсира с разкриването на Медицински филиал в Добрич на Медицинския университет във Варна.