Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат. По този начин антителата се предават на новороденото и то е предпазено докато навърши два месеца и може да му се сложи ваксина. Това препоръчва доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозната болница в София, в студиото на БТВ.

Но когато бебето навърши два месеца, трябва задължително да му се постави ваксина срещу коклюш, подчерта Мангъров. Той препоръчва бебетата и малките деца да не се събират с много хора.

Относно починалите бебета от Кюстендил доцентът обясни, че те са били недоносени, новоредени бебета и затова болестта е била с фатален край. 

По думите му коклюша се очакваше. В момента се намираме в предепидемична обстановка и инфекциозното заболяване още ще се разпространява.

Половината области в страната докладвали коклюш

Половината области в страната докладвали коклюш

175 са потвърдените нови случаи

Относно ваксините за коклюш, Мангъров обясни разликата между старата и новата ваксина. Старата ваксина е била с много странични действия, но тя е предпазвала от това болестта да се разпространява. Отделно тя е била с много дълго действие - около десетилетие и повече. На практика с тази ваксина болестта не е съществувала.

Но поради многото странични ефекти, от които са се оплаквали хората, се е създала нова ваксина - безклетъчна, която е с 30% по-скъпа. Тя позволява разпространението на болестта - ваксинираните няма да имат симптоми на коклюша, ако са се заразили, но те могат да предадат болестта. Действието й също е много малко - около 3-4 години.

Доцентът добави, че няма как да се върне старата ваксина. 

Атанас Мангъров коментира, че при коклюша няма лечение. Антибиотичното лечение се прилага по-скоро заради околните, отколкото заради болния. Хапчетата и сиропите за кашлица също нямат ефект.

Той поясни, че за възрастните няма опасност - просто се кашля дълго и продължително. "Изкачат му очите и си ги намества да не му паднат", заключи доцентът.

Десетки класове в няколко училища в София са карантинирани заради коклюш

Десетки класове в няколко училища в София са карантинирани заради коклюш

Чака се предписание от РЗИ, под 10 са засегнатите учебни заведения в столицата