Без представител на здравното министерство бюджетната комисия подхвана бюджета на НЗОК за 2016 година. Вместо това обаче на заседанието дойде омбудсманът Мая Манолова, „въоръжена” с критики.

Тя атакува лимитите в регулативните стандарти, които определи като сеч в сектора. Според Манолова, ако те се изпълнят - през следващата година само 900 лекари в София са предвидени на ниво доболнична помощ. Джипитата пък ще са едва 800.

Националният ни омбудсман прогнозира напрежение сред лекарите и недоволство сред пациентите. От гледна точка на пациентите това е неприемливо, категорична бе Мая Манолова.

Председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова се зае с нелеката задача на опонира на омбудсмана. Регулативните стандарти са факт повече от 10 години, подчерта депутатката. НЗОК щяла да реагира гъвкаво, според Дариткова.

Като омбудсман защитавам правата на обикновените граждани, нека депутатите се защитават сами, заяви преди дебатите пред медиите Манолова. Тя припомни, че нейните двама предшественици също са изразявали позиция срещу лимитите на болничната и извънболничната система.

„Сега се случва нещо още по-ощетяващо правата на гражданите по отношение на тези лимити. Освен лимит като общи разходи вече се въвеждат и допълнителни лимити по видове дейности или една болница може да не е използвала своя лимит, но ако е изчерпала лимита за обем дейности по дадено лечение, например брой хернии, трябва да върне болния и да го изпрати да си търси друго болнично заведение”, притеснена е Манолова.

Омбудсманът коментира, че въпреки дадените обещания здравният министър Петър Москов е заложил лимити и в основния пакет, което сериозно ощетявало правата на българските граждани.

„Също така се дават извънредни правомощия на районните здравни каси сами да решават от кои болници да купуват здравни дейности и от кои не, така че това също е нещо, което трябва да бъде променено в бюджета. Пациентите настояват за това”, категорична бе Мая Манолова.

БЛС пък заплаши с протест, ако не получи повече средства в бюджета на НЗОК за 2016 година. Това искане обаче вбеси патриотът Емил Димитров-Ревизоро.

Напрягате ме, а аз не обичам да се напрягам, обърна се той към представите на лекарите. Как така бюджетът на НЗОК скочил от 800 милиона лева на 4 милиарда лева, недоумява патриотът. В момента здравната система работи зле, подчерта Емил Димитров.

Какво получаваме ние срещу тези 4 милиарда лева, ядоса се той. Патриотът недоумява и как така са се увеличили болните. Парите изтичат в нечии ръце, заподозря Ревизоро.

Не ви извиваме ръцете, заяви председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Емил Димитров пък настоя лекарите да си решат проблемите с МЗ, а не да използват бюджетната комисия за тази цел.

Бюджетът на НЗОК не преследва здравни цели, а преследва фискални цели, намеси се и Хасан Адемов от ДПС в силно емоционален тон. Той атакува патриота, че подкрепяли здравния министър, който твърдял, че системата е реформирана.

Малко по-спокойно, намеси се в мъжкия двубой и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.