Носенето на маски на закрито и в градския транспорт трябва да останат, но Министерство на здравеопазването би трябвало да има възможност, ако се случи нещо, да налага мерки на местно ниво. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

Всички региони в България са в зелената зона, по думите му. Има три жълти области - София-град, Варна и Силистра, като тенденцията е изброените градове да вървят към зелената зона. Очакванията са до две седмици и трите области да влязат в зелената зона.

В момента заболеваемостта е 300 на 100 000 души, а до средата на април заболеваемостта би трябвало да стане 140 на 100 000 души, с което да си гарантираме спокойно лято, очаква проф. Витанов.

Според него засега не се очаква нова версия на Омикрон, но дори и да дойде наесен има здравен план.

Д-р Христиана Бацелова заяви, че е рано да се очаква, че сме приключили с пандемията и че трябва да свалим маските. Тя не е привърженик на ранното отпадане на мерките. Маските трябва да останат в болници, училища, хранителни магазини, като в ресторантите също трябвало да се носят маски, настоя Бацелов. Тя иска още да има възможност личните лекари да предоставят на болните безплатни ПСР тестове.

Няма да удължават вече извънредната епидемична обстановка

Няма да удължават вече извънредната епидемична обстановка

С въвеждането й обаче са обвързани редица плащания, включително и тези за работа на първа линия

Бацелова не знае дали с рязкото отпускане на мерките няма да има рязко покачване на случаите на коронавирус. С общи усилия трябва да се насочим към ваксинационната кампания, призова тя и настоя ваксинационната кампания да бъде насочена за родителите на децата над 5-годишна възраст.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че в последната година държавата се опитва всякак да ореже компенсациите за бизнеса. В момента се намери вратичката, когато се премахне извънредната епидемична обстановка, изтъкна Алибегов.

В момента има три помощи за ресторантьорите - две от тях са кредити от ББР и са почти неизползваеми от сектора, а сега щели да получат отново кредити да си платят сметките за тока отново с кредити от ББР. Компенсациите се налагат въз основа на това, което се случва през последните две години, посочи Алибегов.

"Смешно е да се мисли, че с едно натискане на копчето ще се решат всички проблеми на бизнеса", каза още Алибегов. Над 95% от персонала в хотелиерството и ресторантьорството е ваксинира. Много лъжи има от страна на държавата спрямо бизнеса, като ваксинацията нямало да съживи държавата, смята Алибегов.

Заведенията недоволни, че пак ще се носят маски

Заведенията недоволни, че пак ще се носят маски

Според тях, държавата ги ощетява