Здравният министър Кирил Ананиев удължи срока за задължително носене на маски.

След като първоначално то беше в сила до 26 април, днес министърът издаде нова заповед, с която разпорежда срокът да бъде удължен до 13 май включително.

До тази дата, която съвпада и с края на извънредното положение, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Мотивът за новата заповед са усложняващата се епидемична обстановка и нарастващият брой на регистрираните случаи на коронавирус.

Носенето на маски - задължително, но не и за гвардейците

Носенето на маски - задължително, но не и за гвардейците

Това заявиха от Министерството на отбраната

От ведомството посочват, че поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

Според научните данни до момента вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности - по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

По-рано днес пък стана ясно, че гвардейците не носят предпазни маски въпреки заповедта на министъра на здравеопазването, тъй като предпазните маски не са част от тяхната униформа.