Министерство на здравеопазването насочва усилията си към наваксване на забавянето на ваксинацията на деца според националния имунизационен календар. Това каза по време на Първата национална конференция за ваксинопредотвратими заболявания д-р Ангел Кунчев.

Има спад в имунизационното покритие, който е повсеместен в целия свят. По данни на СЗО над 1.3 млн. деца по-малко са получили ваксини, обясни здравният инспектор. Той е категоричен, че ще има процес на наваксване на ваксинация. Спадът е значителен под 90%, а целта е 95%. 100% ваксинация няма никъде по света.

"В България теорията на конспирацията намира много благоприятна почва", уточни Ангел Кунчев. В този смисъл усилията на Министерство на здравеопазването ще са насочени към две групи, извън ромската общност: групата на непопадналите във ваксинация, подвижни и пътуващи хора и на "хиперосведомените майки".

От офиса на "Уницеф" обявиха на пресконференцията, че се подготвя проучване сред родители на деца между 0 и 3 г., за да се види в двете групи какви са настроенията.

Относно промените в задължителния имунизационен календар Ангел Кунчев каза, че той е съпоставим с европейския, но се обсъждат промени, като например ваксини за борба с грип при по-възрастните хора, както и ваксина против коклюш в тийнейджърската възраст, тъй като се появява заболяването в нея.