Млада жена е родила по спешност в шестия месец в столичната АГ болница „Майчин дом”. Тя е с диагноза рак на гърдата, съобщават от болничното заведение. Диагнозата била поставена на 32-годишната жена, докато бременността още била в ранен етап. Тя претърпяла операция.

Лекарите съветвали жената да прекъсне бременността. Тя обаче отказала както аборт, така и последваща лъче- и химиотерапия. Причината – рожбата била много желана.

Болестта обаче бързо напреднала. Когато била приета в „Майчин дом”, младата жена вече имала метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб. Тя била и с редица придружаващи заболявания като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло.

Бебето е родено с цезарово сечение, което е извършено от доц. Николай Доганов. Той обяснява, че пациентката е получила съвет да постъпи в „Майчин дом”, тъй като там шансовете за оцеляване на бебето са най-големи. Доц. Доганов изтъква, че Клиниката по неонатология е с най-добрата апаратура и специалисти.

В деня преди секциото е направена подготовка, като на майката е извършено кръвопреливане, за да се коригира анемията й. Относно бебето също са били предприети реанимационни действия.

Момченцето е с тегло 910 гр. То е във видимо добро състояние. В момента бебето се намира в интензивно отделение и за него се полагат изключителни грижи то да бъде стабилизирано, подчерта доц. Николай Доганов.