На болниците се забранява да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Ако са необходими допълнителни грижи, които не могат да бъдат осигурени от болничното заведение, безплатно ще могат да бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст.

От ведомството на Москов подчертават, че при нужда от хоспитализация придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, също ще имат право да остават безплатно в лечебното заведение.

Въпросните промени са предвидени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. В нея се определяли условията и редът, при които здравноосигурените щели да ползват платените от НЗОК услуги.

За пръв път се ограничавал до 2 месеца срокът, в който пациент, предвиден за планов прием, трябвало да бъде хоспитализиран.

В наредбата категорично се подчертава, че планираните пациенти няма да бъдат изместени от пожелалите да платят за по-бърз прием. Редът щял да бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и щял да се следи.

Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. От здравното министерство забраняват на болниците да искат от пациентите и близките им дарения по време на хоспитализацията, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допускала пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

Текстовете ще бъдат разгледани на редовното правителствено заседание утре. Ако бъдат одобрени, те ще влязат в сила след публикуване в Държавен вестник следващия вторник, става ясно още от съобщението до медиите.