Протест се проведе в столичната болница "Св. Иван Рилски". Искането на медиците е подалият оставка техен директор д-р Дечо Дечев да остане начело на болницата.

Председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов коментира недоволството на персонала пред БиТиВи.

Болницата работи прекрасно, каза той. Доктор Дечев създал прекрасни условия на труд, няма конфликти между персонала и директора. Сутринта служителите са разговаряли с него. Има разминаване между него и Министерството на здравеопазването (МЗ), посочи синдикалистът.

Той очаква днес решение на проблема, стана ясно от коментара му.

Този цирк е разиграван преди 5-6 години, изтъкна Митов. Ако Дечев не остане на поста си, от утре медиците излизат на протест на улицата. Следобед Дечев има среща в МЗ. Медиците са категорични, че той трябва да остане на поста си и настояват да оттегли подадената си оставка. Според тях има политически натиск той да освободи поста.

В съобщение на синдикат "Защита" се твърди, че според работещите в лечебното заведение Дечев е "трябвало" да подаде оставка без никакво основание. Според синдиката е необяснимо защо се оттегля от поста един от най-успешните мениджъри на държавна университетска болница, осигурил стабилното финансово и икономическо състояние на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", условия на висота за медиците и пациентите. Под ръководството му също така били привлечени висококвалифицирани специалисти, заплатите били достойни и справедливи и нямало трудови конфликти.

"Заетите не виждат основание за освобождаване на изпълнителния директор. По-скоро виждат опит за натиск срещу директора и срещу болницата, която е апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена, както опитаха преди няколко години, и да я докарат до такова състояние, в каквото се намират всички останали държавни и общински болници. Така, удобно за някои, ще бъде подарено българското здравеопазване на частния сектор и всички висококвалифицирани специалисти ще се насочат там", изтъкват още от синдикат "Защита".

От синдиката информират също, че персонала на болницата е заявил готовност за започне ежедневни протести, като медиците може да поискат и оставки - както на министъра на здравеопазването, така и на цялото правителство. "Да не забравяме, че все още в готовност за протести са работещите в ЦСМП в страната, заради неизпълнени ангажименти от страна на Министерство на здравеопазването, както и заетите в държавни и общински болници. Така че е напълно възможно недоволството да прерасне в провеждането на мащабни национални протести", заплашват синдикалистите.

БНР информира, че в края на протеста на медиците в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев ги е призовал да се върнат по работните си места. Засега той няма да оттегли оставката си. Предстои му разговор с министъра на здравеопазването Асен Меджидиев. Очаква се такъв и с премиера Гълъб Донев. Дечев е изпратил до здравния министър 11 искания по отношение на дейността на болницата и настоява за тяхното изпълнение. Ако исканията не бъдат изпълнени, за да оттегли Дечев оставката си, от синдикат "Защита"предвиждат да продължат с протестите, като ще преминат и към блокиране на кръстовища в София.

С вой на сирени спешните медици протестират за достойно заплащане

С вой на сирени спешните медици протестират за достойно заплащане

До 13 ноември в 12.00 часа всяка линейка в страната ще включва звуков и светлинен сигнал

По-късно от МЗ съобщиха, че Дечо Дечев остава на поста си и ще продължи да ръководи УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като Асен Меджидиев не е приел оставката му. Здравният министър подкрепя настоящото ръководство на болницата. Меджидиев и Дечев са обсъдили наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и министерството по проблемите, възможностите за разрешаването им и бъдещото развитие на лечебното заведение.