Медици се събраха пред Министерство на здравеопазването на протест срещу спекулата, инфлацията и ниските доходи в страната. Протестът бе свикан от синдикат "Защита" и пред министерството се събраха около 30-40 души.

Красимир Митов припомни, че работещите в сферата на здравеопазването и преди година са организирали протестно шествие, на което предупредили, че тази спекула ще доведе до непоправими последствия. Тогава никой не ни чу, подчерта той. Една година, след като ограбиха българския народ, всички заговориха, отчете Митов. С приказване, четене на етикети, наблюдаване на цени това не се случва, допълни синдикалистът.

В същото време "Защита" излиза и на протест, тъй като исканията на много от работещите в сферата на здравеопазването не са изпълнени. Предимно това са шофьорите на линейки, обясни Красимир Митов. Те поискали с 200 лева ръст на заплатите, а оправданието на властта е, че нямало бюджет - работещите в спешната помощ нямат вина, че държавата е без бюджет. Минимум 1400 лева трябва да е заплатата на шофьорите в спешна помощ, по мнението му, а те изпълняват и доста други функции, които им се възлагат.

Синдикатът на медицинските сестри сигнализирал прокуратурата за трудови права

Синдикатът на медицинските сестри сигнализирал прокуратурата за трудови права

Трудовото законодателство в университетските и общински болници не се спазва

Същевременно се разпределят средства към фалирали предприятия и се хвърлят едни пари "ей така да бъдат изядени на вятъра", оплака се синдикалистът. Парите към здравеопазването никой не знае къде отиват, изтъкна Красимир Митов.

Още есента здравният министър обещал 45 милиона за ЦСМП-та и 3 милиона лева за тяхната издръжка, но е издадена устна заповед към директорите да ограничават средствата, по думите на Митов.

Според синдиката системата трябва из основи да се промени, да се направи дълбока реформа, но в момента служебният здравен министър "не знае за какво е на поста".

Почти всички държавни и общински болници са пред фалит, каза председателят на синдикат Защита. На Александровска болница са отпуснати 50 милиона лева преди три месеца, но за това време нищо не се е променило.

Служебното правителство плати дълговете на Александровска болница

Служебното правителство плати дълговете на Александровска болница

Последната смяна на директор е от началото на октомври месец