Не са констатирани нарушения при лечението, както и при операцията на 14-годишно дете, което почина след усложнение от стоматологична операция, съобщи Нова телевизия.

Анестезията е водена правилно и според изискванията на стандарта - това гласи доклад на Изпълнителната агенция "Медицинския одит".

"Реакцията на анестезиологичния екип при възникналото съмнение за малигнена хипертермия е адекватна, а проведените реанимационни дейности в "Пирогов" са в пълен обем. Не е възможно да се предвиди възникването на малигнена хипертермия." - допълват от "Медицински одит".

"Медицинският преглед с рентген установява, че детето има изостанали корени на шест млечни зъба, хроничен периодонтит на шести долен зъб и пулпит на седми горен зъб вляво, както и множество кариеси." - става ясно от одита.

Майката на момчето е била съгласна операцията да премине под пълна упойка поради огромния страх, който то е имало от зъболекарските процедури. Тя е била запозната с възможните усложнения и с рисковете от предстоящата операция.

Данните сочат още, че интервенцията е протекла гладко, а усложненията са настъпили около половин час по-късно, когато момчето е развило висока температура на вътрешните органи, наречена малигнена хипертермия.
Тогава лекарите в операционната - стоматологът д-р Валентин Павлов, анестезиологът д-р Йоанна Филипова и детският дентален лекар д-р Григорова са взели решение да преместят пациента за лечение в "Пирогов". При постъпването му в спешния център обаче не е имало сърдечна дейност и въпреки усилията на лекарите, един час по-късно, 14-годишното момче е починало.

"Малигнената хипертермия се среща изключително рядко. Тя не може да се предвиди и овладяването й е почти невъзможно. Лечението на това състояние би могло да се класифицира като оправдан медицински риск." - се казва още в документа.

Установено е, че състоянието е усложнено от рядко генетично заболяване, за което и майката не е знаела.

Стоматологът д-р Валентин Павлов, орален хирург в "Дентален център ВО-Дент", е водач на листата на коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на д-р Павлов, макар че трагичният инцидент е станал преди година.

В отговор стоматологът заяви, че няма нищо против имунитетът му да бъде свален и случаят да бъде разследван.

Впоследствие ЦИК разреши депутатският имунитет на Павлов да бъде свален, за да може той да бъде привлечен като обвиняем за смъртта на детето по непредпазливост.

Обвинението твърдеше, че без консултация с анестезиолог поставил пълна упойка.