Медицинският експертен съвет, който беше създаден към Министерски съвет, обяви че вече е готов с доклад, изготвен от участниците в съвета. Председателят на Съвета проф. д-р Коста Костов заяви, че са напълно удовлетворени от работата си и това, което са създали е било изцяло прието.

Уникалното в нашия продукт е, че ние решихме, че не трябва да копираме колегите от другите страни, които направиха ясни, стройни и елегантни насоки, които могат да се прочетат за 10 минути. Ние надградихме всички, което е известно до момента, с повече.

Това са 400 страници на хартиен носител, 40 MGа Костов покани всички на една разходка като в Ермитажа, но с много изненади, както той няколко пъти обеща.

Костов презентира работата на съвета като решение да бъдат уникални и използва в продължение на 15 минути художествената метафора за музея, в който обаче "зад завоя" потребителят ще бъде изненадат от експонати на други художници.

"Решихме веднъж да бъдем уникални, като Хундертвасер, продуктът ни е изключително интересна игра", заяви Костов.

В презентацията си единственото конкретно, което той представи са разделите на тези 400 страници: 1 препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръки към болнични заведения и 3 общи принципи за поведение и вземане на мерки.

Иначе на брифинга в Министерски съвет стана ясно, че Медицинският съвет се обединява около становището, че прилаганите мерки за физическа и социална изолация са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното развитие - олекотени.

Съветът възприема, че диагнозата на инфекцията с COVID-19 се основава на PCR тестове, а епидемологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали лабораторни методи на един по-късен етап.

Медицинският съвет потвърждава, че липсата на единно становище в ЕС относно надежността на скирнинговите бързи тестове ограничава употребата им.