При големите регионални различия в заболеваемостта мерки на национално ниво, както бяха налагани те през пролетта на 2020 година, няма да сработят. В това е убедена Асена Сербезова, здравен министър в правителството на Кирил Петков. Тя даде като пример областите Благоевград и Кърджали - в първата до 2369 души на 100 хиляди души, във втората област 265 на 100 000 хиляди.

Най-проблемни от гледна точка на заболеваемостта в момента са София-град, Благоевград, Перник и Стара Загора. Там се очаква затягане на мерките след пет дни.

6630 нови случая на коронавирус, близо 25% от тестовете са положителни

6630 нови случая на коронавирус, близо 25% от тестовете са положителни

Активните случаи вече са над 200 хиляди...

Тези големи разлики се обуславят от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. "При тази голяма разлика на регионално ниво - ограничения на национално ниво не са необходими", заяви Сербезова. Тя обаче не отговори на въпрос как според новото областно деление, според университетските болници, ще се транспортират болните, които се нуждаят в реанимация. Сербезова изтъкна, че университетските болници разполагат с моноклонални антитела като предимство.

По думите й благодарение на модела на МЗ за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал. "Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува и кой ще застане до леглото на болния. Затова и заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно, като част от мултифакторния анализ. Именно с него като аргумент тя отговори на критиците, че основният критерий за мерки, който посочи премиерът Петков - 80% заетост на реанимационните легла, е критерий, с който се изпуска кризата и с него е твърдо късно за въвеждане на мерки. Също така Асена Сербезова уточни, че по области се следят всички данни, включително броя на спешните повиквания, както и заболеваемостта в училище паралелка по паралелка.

До последно малките ученици до 5-ти клас ще останат в присъствено обучение, увери Сербезова.

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Групират картата за заетостта на болничните легла на 5

Сербезова не се ангажира с прогноза как ще протече вълната у нас, като заяви, че това е работа на здравните експерти. Работата на министъра е да осигури организацията, инфраструктурата, комуникацията, баланса, отчитане на мнението на специалистите и диалога с гражданите.

"Над 90%, които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани. Искам да отправя апел - да се повиши ваксинационният обхват. Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването", подчерта министър Сербезова. Тя обаче не отговори на въпрос как ваксинационните екипи и кампанията ще стигнат до малките населени места.

Тя коментира и темата за зелените сертификати, като заяви, че идеята за отпадане на зеления сертификат при 60% ваксинационен обхват е взета на база опита на други държави. "На този етап удостоверението за антитела не отпада", заяви тя.

Математикът Томов: Фалшивите сертификати изкривяват картината на Омикрон

Математикът Томов: Фалшивите сертификати изкривяват картината на Омикрон

Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента