Ако бяхме използвали старите критерии цяла България би трябвало да бъде затворена, това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг, посветен на нова оптимизация на антиковид стратегията. В изявата в петък вечер участваха още главният здравен инспектор Ангел Кунчев и здравният министър Асена Сербезова.

След 5 дни София-град, София-област, Благоевград и Ямбол влизат в етап №3 - т.е. "започваме с леки, но ограничителни мерки". Те ще бъдат съобщавани поне 5 дни предварително, обеща Петков и презентира нови показатели и данни, които ще бъдат отразявани на сайта на информационната система.

Картата, която показва заетостта на болничните легла за пациенти с Covid-19, ще бъде прегрупирана и вече ще е с пет района - според петте университетски болници.

Другата новина, която съобщи Кирил Петков: При ваксинация от 60% с първите две дози за вътрешна употреба отпада зеления сертификат. Процентът ваксинация е въведен, за да не се създава напрежение за интензивните легла и възможностите здравната система да поеме заболелите. Зеленият сертификат обаче със сигурност не би отпаднал за пътуване в чужбина, където ще важат съответните правила.

Освен процентът на ваксинация обаче има още едно условие, което трябва да бъде изпълнено, за да отпаднат рестриктивните мерки - заетостта на интензивните легла с ковид болни да е под 5% от общия им брой.

Към момента това било обаче само предложение, като за да бъде прието то, ще бъдат сформирани експертни групи с лекари, физици, математици и др. Петков не остана, за да отговори на въпроси на медиите, но от отговора на главния здравен инспектор Кунчев на въпрос на News.bg стана ясно, че няма да бъде разглеждан старият вариант за евентуално отпадане на зеления сертификат, анонсиран още при приемането му от министър Стойчо Кацаров - рестрикциите да отпаднат автоматично, когато страната ни влезе отново в зелената зона.

"Предимствата на този модел е прогнозируемостта, която той ни дава", изтъкна на свой ред здравният министър Асена Сербезова.

Затягат COVID мерките в София

Затягат COVID мерките в София

Градът вече е в етап 3

Имало значително увеличаване на ваксинациите - около 20 000 дневно, каза на свой ред Ангел Кунчев. Затова не била непостижима целта от 60% ваксинирани. "Да, повечето от тези тези цифри са бустерни дози", призна все пак той, попитан от News.bg. "Да си поставяме ниски цели не е добре за нас. Последни сме в ЕС по ваксинация, така че трябва да направим всичко възможно, за да излезем от това последно място." Ангел Кунчев предупреди и че картината при Омикрон е изключително динамична и трудно се правят прогнози, въпреки опита, който имаме от предишните вълни.

Малко преди това от МЗ съобщиха, че европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни от датата на последната поставена доза.

Има няколко добри новини към момента, започна изявлението си Петков - макар и да е силно заразен, новият вариант Омикрон не води до силно запълване на болничните легла. "Друга добра новина е, че ако използвахме старите модели - заболеваемост на 100 хиляди, цялата държава вече трябваше да бъде затворена.

Поне 5 дена предварително ще се анонсират евентуалните нови рестриктивни мерки - това е едно от нововъведенията в антиковид стратегията. Друга иновация - страната се разделя на 5 големи клъстъра, което ще позволи трансфер на болни към градове с големи болници, за да не се стига до пълно затваряне на области, които са запълнили капацитета на интензивни легла, защото разполагат с минимално количество такива на първо място.

"Всеки българин може да следи ситуацията на сайта coronavirus.bg и да види какви ограничителни мерки ще бъдат предприемани на всеки етап. Освен това там има информация и относно всики мерки за стимули на хората, които са ограничени, както и как могат да се възползват от тях", добави министър-председателят.

Петков не спести обаче и "лоши новини" - до 5 дена областите София-град, София-област, Благоевград и Ямбол щели да влязат в третия етап на заболеваемост. "Това значи, че ще влезем с меки, но ограничителни мерки."