Между 30-50 хиляди лева обществен ресурс се разходват за лечението на един тежко пострадал по време на пътнотранспортно произшествие. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на Юбилейната конференция по пътна безопасност на тема: "Мирен договор за българските пътища", организирана от Асоциацията на българските застрахователи.

Министър Петров настоя за промяна на модела на взаимодействие застраховател - пострадал - лечебно заведение. По този повод министър Петров заяви, че още следващата седмица ще бъде проведена среща с председателя на Асоциацията на българските застрахователи - Светла Несторова.

Министър Петров заяви, че в управленската програма на правителството един от първите приоритети е борбата за намаляване на жертвите и броят на пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Според него свободното говорене, инициативите свързани с дните на пострадалите не са дали необходимия резултат и е необходимо да се върви в две посоки.

Единият е пътят на санкцията, нормата и принудата. Другият е пътят на добрия пример. Министър Петров заяви, че събитието, организирано от Асоциацията на българските застрахователи е именно такъв добър пример.

Той посочи, че само за 2016 г. има 700 загинали по пътищата на страната, а цифрата на тежко пострадалите обикновено е между три и пет пъти по-голяма. По думите му осреднената цифра от големите болници за лечението на пациент, пострадал при катастрофа се движат между 30-50 хиляди лева обществен ресурс. Министър Петров декларира, че Министерство на здравеопазването подава ръка на Асоциацията на българските застрахователи.

"За нас лекарите изглежда изключително нелогична ситуацията, при която пострадал пациент се лекува и след няколко месеца пристигат адвокати, които искат документ за извършеното лечение. Това не е работещ модел. Моделът ще го търсим заедно с г-жа Несторова", сподели здравният министър.

Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК заяви, че 57% жертвите на пътя намаляват в резултат на адекватна първа долеракарска помощ. Затова от БЧК продължават да работят в посока превенция на пътнотранспортните произшествия.

Светла Несторова заяви, че по данни на МВР за миналата 2016 г. жертвите на пътя са 708 човека, 9374 са тежко пострадалите при станалите 51 883 пътнотранспортни злополуки. У нас смъртните случаи са почти сто на милион население, което е два пъти повече от средната цифра в ЕС - 50 души на милион население.

Тя посочи, че по данни на Комисията за финансов надзор - премийният приход от застраховки е 621 млн. лв. през 2016 г. Изплатените средства от застрахователните дружества са 368 млн. лв. Други 317 млн. лв. са изплатени за обезщетения по каско.

"Общо взето сумата изплатена от щети надхвърля 700 млн. лв., без да броим сумите по застраховка живот и застраховка злополука", посочи Несторова. По думите ѝ подобряването на пътната безопасност е ключова цел.

Тя отбеляза, че черната статистика у нас се развива на фона на множество проблеми, свързани с поведението ни като граждани и водачи, пътната инфраструктура, състоянието на автопарка ни като цяло. Като цел на днешната юбилейна конференция тя отбеляза постигането на пакт за сътрудничество за намаляване на черната статистика, в който с конкретни действия да се ангажират правителство, институции и бизнес.

Асоциация на българските застрахователи представлява 94% от българския застрахователен пазар и управлява 5 млрд. лв. активи, от които над 1 млрд. лв. държавни ценни книги. Асоциацията на българските застрахователи застава зад редица обществени каузи и вижда ключова роля в образованието за превенцията на пътните произшествия.

Приветствия към участниците във форума отправиха финансовият министър Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, както Валентин Йовев - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.