Като положителен пример за преодоляване на проблема с реекспорта на лекарства здравният министър посочи горещата телефонна линия за инсулин.

В питане на народния представител Стоян Мирчев, министър Ананиев даде пример с въпросната гореща телефонна линия. В своя въпрос Мирчев посочи, че в България на 100 хиляди души се падат 91 аптеки срещу 30 за същия брой население в ЕС. По думите му, в България имаме цели общини, в които нямаме аптеки, а от друга - аптеки, в които няма медикаменти.

Депутатът попита министър Ананиев каква политика ще предприеме здравното министерство за трайно и ефективно предотвратяване на липсата на здравни медикаменти, какъвто е инсулинът за 600 хиляди българи.

Министър Ананиев призна, че в основата на проблема стои реекспортът на медикаменти като инсулин, лекарства за епилепсия, ревматоиден артрит, множествена склероза, онкологични заболявания към страни от ЕС, където тяхната цена е много по-висока.

Недостиг на лекарства за епилепсия и инсулин в аптеките

Недостиг на лекарства за епилепсия и инсулин в аптеките

Сигнал затова е подаден до Здравната каса

Здравният министър констатира, че МС е приел проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, регламентиращ мерки за наблюдение на лекарствени продукти, включени в позитивния лекарствен списък и за ограничаване на износа им при установена липса или недостиг на територията на страната.
Той визира предприетите през 2017 г. инициативи за пресичането на нерегламентираните практики в иначе законната дейност по реекспорт.

"МЗ и Асоциацията на фармацевтичните производители поеха ангажимент да сътрудничат в осигуряването на достъп до висококачествени и ефективни лекарствени продукти за българските граждани", посочи Ананиев. Той припомни, че здравно министерство е призовало за приемане на етичен кодекс от страна на притежателите на разрешения за употреба.

70% по-малко подадени сигнали за липсващ инсулин

70% по-малко подадени сигнали за липсващ инсулин

Асоциациите за търговия с лекарства да изработят етични правила, искат от МЗ

"Някои от притежателите на разрешение за употреба са предприели стъпки за частично компенсиране на недостига на осигуряваните от тях лекарствени продукти с установен дефицит в аптечния пазар и обект на реекспорт.

Успешен пример за това е фирма, доставяща в страната най-използваните марки инсулин, която съвместно с Български фармацевтичен съюз са разкрили гореща линия за пациенти, неуспели да си осигурят предписания им инсулин", посочи Ананиев. Така на пациента се оказва съдействие, като се предоставя информация в коя аптека има наличност от предписаният му инсулин.