Изгодният реекспорт на лекарства от България отново доведе до криза по аптеките. Този път сигналите са за липса на инсулин и хапчета за епилепсия. Агенцията по лекарствата вече проверява сигналите, съобщава бТВ.

Периодично пациенти с различни заболявания сигнализират, че трудно намират дадено лекарство в аптеките. Последният казус е за две лекарства за епилепсия, които според болните, е трудно да се намерят в последната една година.

Сигнал затова е подаден до Здравната каса, откъдето отговарят, че производителите доставят достатъчни количества. Защо тогава липсват е въпрос, на който няма ясен и категоричен отговор.

Няма регулация, по която държавата да следи т. нар. паралелен износ, т.е. изнасянето на лекарства към държави, в които те са по-скъпи, а според пациентите в това е разковничето.

През последните години имаше два опита да се въведе регулация, така че държавата да следи паралелният износ и при нужда да го ограничава за някои лекарства. Първият път съда я отмени, а вторият - кабинетът подаде оставка и предложенията останаха на етап "дискусия". Освен легален има и нелегален износ, признават аптекари.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия, приемат държавата да наблюдава процеса, но чрез обективни данни за наличностите в страната.

По неофициални данни паралелният износ на лекарства представлява около 6-7% от пазара у нас. Съвсем грубо това означава около 200 млн. лв. годишно.