Пиенето на много горещи напитки вероятно причинява рак на хранопровода. Това обяви агенция на ООН. Вдигат се подозренията, че кафето може да доведе до рак, при положение обаче, че се консумира с нормална температура, съобщава Агенция „Франс прес”.

За някои видове рак имало намеци, че кафето може дори да бъде полезно, но ако не се пие по-горещо от 65 градуса по Целзий, съобщи Международната агенция за изследване на рака.

Преглед на над 1000 изследвания довел до заключението, че пиенето на много горещи напитки вероятно е канцерогенно за хората.

Няма значение каква е течността. Важна е температурата, обясни епидемиологът Дана Лумис. Тя е участвала в прегледа на най-разпространените горещи напитки в световен мащаб.

Международната агенция за изследване на рака прегледала цял набор от публикувана научна литература, преценявайки дали има връзка между рака и кафето или мате - южноамериканска билкова отвара, която също е популярна в Близкия изток. От 1991 г. насам и двете били класифицирани като вероятно канцерогенни за хората. Именно тогава била правена и последната оценка. Но нито едно доказателство, събрано оттогава, не може да свърже напитка с риск от рак, заключи агенцията.

Само когато напитката е по-гореща от 65 градуса Целзий се прави някаква връзка с рака на хранопровода – тръбата, която транспортира храна и течности от гърлото до стомаха.

Изследвания в места като Китай, Иран, Турция и Южна Америка, където чаят или мате традиционно се пият много горещи (с температура около 70 градуса Целзий), са открили, че рискът от рак на хранопровода се увеличава с температурата на напитката.

За любителите на кафето обаче има добри новини. Анализаторите са открили, че при нормална температура има данни, които показват по-малък риск от рак на матката, черния дроб и гърдата.

Изследванията също са установили, че кафето има силен антиоксидантен ефект и други ползи за здравето.