Няма човек, който да не желае промени в здравеопазването. Това заяви зам.-председателят на 44-то народно събрание и депутат от ДПС Нигяр Джафер пред медиите при представяне на новия здравен модел на дискусия в НДК.

ДПС 15 години настоява да има демонополизация на мощния монопол на НЗОК, изтъкна тя. Пред модела, представен от Кирил Ананиев имало много предизвикателства. Има условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се осъществи представеният модел от министъра, заяви Джафер. 

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?

ДПС иска ясно дефиниран основен пакет и ясни медицински стандарти и правила за добра медицинска практика. Трябва да се изравни размерът на вноските, който внася държавата за всички групи - за пенсионери, за деца, изтъкна доктор Джафер.

Трябва да има гаранционен фонд, за да се гарантира финансовата стабилност на фондовете, смята депутатът от ДПС.

Червеният депутат Георги Михайлов обясни, че предложеният модел поставя много въпроси. Трябва да се знае колко струва здравната система. България се намира на първо място по болнични разходи за пациенти, каза той.

Има толкова много болници в България, посочи Михайлов и даде за пример Холандия, където броят на лечебните заведения бил по-малък. Дали трябва да се закриват болници е въпрос на национална здравна карта. 

Частните болници ползват пари от Касата на ръба на закона, твърди проф. Румен Пандев

Частните болници ползват пари от Касата на ръба на закона, твърди проф. Румен Пандев

Шепа чиновници са доволни от здравеопазването. Бъркотията е пълна, смята той

Бившият здравен министър в кабинета "Виденов" и настоящ представител на застрахователите д-р Мими Виткова също вижда доста неясноти с представения от Кирил Ананиев модел. Трябва да има изравнителен фонд, който да изравнява риска, каза Виткова. Демонополизацията не е нещо лошо, важно е как ще я направим, каза тя. 

В Касата попълнили заявления за лечение и със задна дата

В Касата попълнили заявления за лечение и със задна дата

Досието на 4-годишно дете е празно. От 2 месеца то чака операция в чужбина

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е приятел на каузата защита правата на пациентите и медицинските специалисти. Тя критикува Министерство на здравеопазването, че не е предоставило предварително идеите си за дискутиране.

Според обществения защитник основните въпроси варират около здравната вноска. Манолова се опасява, че ще се оскъпи системата на здравеопазването. Също така не става ясно как демонополизацията ще реши регионалните диспропорции, категорична е общественият защитник.