Министър Петър Москов ще даде на прокуратурата сигналите, свързани с временно спиране на достъпа на онкоболни до лечебни заведения. Това обяви самият той на пресконференция, на която бяха представени новите пътеки към НЗОК, сред които и тази за осигуряване на комплексно лечение на онкоболните.

Москов заяви, че сигналите са достатъчно сериозни и ще бъдат отнесени в прокуратурата. Той посочи, че досега за три болници има подадени сигнали, че са отказали да приемат пациенти с онкозаболявания. Няма нормативни, законови или каквито и да било причини някой да откаже прием на пациент, категоричен е Москов.

По нова пътека финансират лечението на онкоболните

По нова пътека финансират лечението на онкоболните

За пръв път НЗОК ще финансира и контролира плана за лечение

„Ако някой си позволява да спекулира и да създава напрежение сред пациентите, защото това е целта на заниманието определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите, да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш тревога в пациент в подобно състояние за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи”, заяви д-р Москов.

„Има писма, изпратени до мен от ръководители на големи лечебни заведения, занимаващи се с онкология, затова че те са били подтиквани активно от свои колеги, забележете да спрат за няколко дни приема на онкологично болни. Забележете в тези разговори е използвана думата: „За да клекнат тези момчета от министерството”. Тези момчета от министерството няма да клекнат, защото това не е битка на министерството, а това е битка за превръщане и промяна на тази система от бездушна, от корпоративна, от търговска в медицинска. Така че тези момчета няма да спрат. Това е съобщението”, заяви д-р Москов.

Той даде пример с МБАЛ „Надежда”, която след разговори със собственика на болницата, вече приема пациенти. Министър Москов даде пример с някои болници, които осигуряват химиотерапия. По думите му тя е високодоходна и нискоразходна, тъй като тези болници не се интересуват от последващите усложнения от химиотерапията. Усложненията от това лечение са „нечии други разходи”.

„Разходите са на системата, приходите са за вас, защо не помолите тези хора да си извадят данъчните декларации, аз ще извадя моята”, посочи д-р Москов. Той бе категоричен, че затова тези момчета и момичета няма да клекнат.

Министър Петър Москов бе категоричен още, че няма да има никакъв компромис по отношение на болниците, отказали прием на пациенти.

РЗИ имат ясни инструкции да създават протоколи за това, а от това следва ясно нарушаване на определени членове от Закона за здравето за нарушаване правата на пациента и правото на достъп на пациента. Следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. Тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът, продажбата на скъпи медикаменти за онкологията или нещо друго, което някой си е хванал и си развива и нямайки нищо общо с философията, която тези хора се опитват да наложат от 30 години, спира. Това е лечение, то се финансира достатъчно адекватно от касата”, заяви д-р Москов.

С отпуснатите допълнително средства касата ще може да финансира дейностите, извършвани от онкокомитетите и да проследява плана им за изпълнение. Общо допълнителните дейности се финансират със 74,5 млн. лева по Националния рамков договор.

От тях са предвидени 9 830 000 лв. допълнително финансиране за първична медицинска помощ. Договорени допълнително са 158 000 прегледа за деца в сравнение с договорените за 2015 г. и 480 000 диспансерни прегледа за лица със сърдечно-съдови заболявания. В специализираната извънболнична помощ са договорени допълнително 305 000 първични прегледа, 122 000 вторични прегледа, 30 000 медицински дейности по психиатрия и детска психиатрия, както и допълнително финансиране за специализирана извънболнична помощ от 13 558 851 допълнително финансиране.

Относно медико-диагностичната дейност са договорени 3 149 000 изследвания и 13 629 000 допълнително финансиране.