Лекарите не усещаме контрол. Сега има повече рестрикция, която се отразява на работата на лечебните заведения и на пациентите. Качество без финансиране, не може да се постигне. Това заяви пред bTV Таня Андреева, здравен министър в кабинета "Орешарски".

Тя припомни, че по времето на Станишев всички дългове на болниците са били изплатени. "Днес всички знаем с какви дефицити са бюджетите, което налага вземането на огромни заеми. И днес трябва да има здравеопазване, пенсии", обясни Андреева. Тогава (по време на тройната коалиция - б.р.) е било възможно да се правят бюджети с излишъци.

"Много хора отписват БСП, но тя има сили в себе си да оцелее и да продължи нататък. Била съм и на други конгреси, чувала съм подобни неща, които не са се случвали. Надявам се да имат сили в себе си, да ги направят", каза Таня Андреева по повод конгреса на БСП, който се проведе на 7 и 8 май.

На въпрос: "Защо падна кабинетът на Орешарски", Андреева отговори, че той падна заради коалиционния партньор (ДПС - б.р.). "Усети се в политиката, в диалога, дори в решенията, които трябваше да се вземат в Министерския съвет - някой започна да прави други планове за собствената си партия, което няма нищо лошо", каза Андреева.

Тя заяви, че е работела много спокойно като министър, имала подкрепата и на предишния лидер на БСП Сергей Станишев, и на хората, които отговаряли за здравеопазването. "Усети се, че ДПС започнаха да правят други планове, но дали това е свързано с бъдещо управление с ГЕРБ, вероятно Сергей Станишев е имал повече информация", каза Андреева.

По-късно, в същото предаване, бившият БСП депутат, сега независим, Георги Кадиев заяви, че все още не може да си обясни защо ДПС са предизвикали падането на кабинета „Орешарски”. Ако, по думите му, е имало договорка тогава между ДПС и ГЕРБ с идеята за следващо съвместно управление, то значи Борисов е излъгал Местан.

Тя бе категорична, че днес няма реформа на д-р Москов. "Има усещане в нищо правене, което се отразява върху пациентите и лекарите. Днес Москов и касата казват: "Ще се плати за толкова пациенти - тези ще живеят, тези ще се лекуват, тези ще починат", описа реформата в здравеопазването д-р Андреева.

Лимитите ограничават броя пациенти по различни пътеки. "Днес лекарите са принудени да смятат колко би струвало (лечението на един пациент - б.р.) на болницата. Цялата медицинска статистика е сгрешена. Пациентите обикновено биват лекувани по спешност. Това не е само в нашата специалност (акушерство и гинекология - б.р.). В същото време до към 20-то число на месеца са изразходвани плановите прегледи", разказа бившият здравен министър.

Тя бе категорична, че не връщат пациенти, но тяхното лекуване коства финансов ресурс на лечебното заведение. "Министър Москов дезертира от цялата политика в здравеопазването. Той измисли и прехвърли отговорността на другите - на някакви лечебни заведения, прехвърли на лекарите да обяснят на пациентите защо пациентите трябва да чакат", обясни Андреева.

Според нея предлаганите пръстови отпечатъци са връщане в каменната ера. "По-добро от персоналната идентификационна карта в ЕС не е измислено. Отпечатъците могат да бъдат фалшифицирани. Аз мога да отида с Вашите (отпечатъците на водещата - б.р.) в болница", даде пример бившият здравен министър.

Ако министър Москов беше решен на реформа, той щеше да направи три неща, убедена е Таня Андреева. Да намери начин финансовият ресурс да се използва ефективно, да демонополизира Здравната каса и трето - да направи реформа в здравеопазването с електронните регистри. Във всяко едно заболяване да се изчисли каква тежест, каква терапия се нуждае. Всеки месец те си позволяват да намаляват парите в едни и да ги увеличават в други болници.

Запитана за "Тезата на Москов и на Борисов, че са спрени течове и корупция", Андреева каза: "Хайде да спрем да си говорим така - кои са тези престъпни групи, фармацевтични фирми, - да ги каже. Министър Москов - кой друг да го направи. В него е всичко - контролът, решението, начинът да се променят правилата. Да каже кои са и от къде са спрени течовете - сега има много повече течове. Ресурсът, който държавата трябва да даде за другите, няма да бъде даден", каза д-р Андреева.

Тя припомни, че по време на първия мандат на Бойко Борисов е бил усвоен резерва на НЗОК, който тогава беше повече от 1,5 млрд. лева. "Те няма да ги върнат за това се налагат толкова тежки рестрикции", категорична бе Андреева.

Относно отминалия конгрес на БСП и избора за пръв път на жена начело на Левицата, Таня Андреева каза: "Госпожа Нинова бе много смела в своя изказ, че БСП ще се променя. Тя ще работи с хората, с гражданското общество - това сме всички ние, хора, които припознават лявото за себе си.

Лявото не е просто БСП и Русия, както много често се опитват т.нар. политолози да го обясняват. Лявото е социалното, да имаме страни с добри пенсии, да може човек да зарадва внуците, децата си. То е достъпа до образование, здравеопазване, все още живеем в държава, в която София, Пловдив, Варна, Бургас е по-различно от Криводол, Павликени", даде пример тя.