Рокери се обучават как да оказват първа медицинска помощ във ВМА, съобщиха от Военномедицинската болница.

Сътрудничеството между Военномедицинска академия и представители на най-голямата мотоорганизация в България "Sofia Riders" започна преди месеци със съвместната кампания за насърчаване на донорството в България. Продължение на тази инициатива се яви и откриването на Европейската седмица на донорството в България, която започна от 9 октомври във ВМА.

Рокери подкрепят инициативата за донорство

Рокери подкрепят инициативата за донорство

Във ВМА отбелязват 10-та годишнина от първата трансплантация на черен дроб

В началото на месец ноември Военномедицинска академия ще бъде домакин на поредната среща, в рамките на която медицински специалисти ще покажат нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

От мотоклуб "Sofia Riders" признават, че много често стават свидетели на пътно-транспортни произшествия. Целта на курса за първа помощ е хората да знаят какво трябва да направят в една подобна ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия.

"Много пъти сме свидетели на катастрофи, някои от нас също падат с моторите. Много хора не знаят основни техники, като например какво трябва да се направи в първите 5 минути, как се действа ако някой си е глътнал езика. Затова благодарим на ВМА, че откликнаха на апела ни", коментира Георги Боянов, представител на "Sofia Riders".

Временният началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че от мотоклуба винаги могат да разчитат на тях. Участниците в курса "Първа помощ" и лекционна част, и демонстрация на основните техники при оказване на първа помощ при инцидент.