В никакъв случай не можем да кажем, че все още мерките, които сме взели, дават резултат. Единственото, което като коментар даде шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, са че мерките у нас са "навременни и адекватни". Той припомни, че извънредно положение бе въведено още с първите случаи. В момента се налагат критики към много държави от Европа, че не са взели мерки навременно и всъщност са закъснели.

Засега няма основание и друг град в България да се постави под карантина както в Банско, където вчера бяха наложени строги мерки и градът бе блокиран.

Към 18 март сутринта няма установени нови случаи на коронавирус - те остават 81.

Иначе в света броят на заразените наближава 200 000, като днес бройката със сигурност ще бъде прехвърлена. Само за последното денонощие новите случаи са 7 900. Заболелите в Италия достигат 31 500. Венцислав Мутафчийски подчерта, че от вчера официално Франция ще тестува само тежкоболните постъпили в лечебно заведение - затова и данните от тази страна няма да са точни. Решението за това е взето, заради липсата на капацитет на лабораториите и тестове, обясни Мутафчийски.

Шефът на Националния оперативен щаб демонстрира пред журналисти защитните облекла, които се шият у нас: Те са леки, здрави, с дишаща мембрана, многократни, като издържат на 50 цикъла на пране, посочи Мутафчийски и показа, че е изключително доволен от резултата.

На въпрос дали и в Пловдив ще бъде открита лаборатория за тестуване Мутафчийски заяви, че е на този етап няма официално решение за това и е необходима организация, включително и обучение на специалистите. Самото обучение не е проблем, особено ако лаборантите са запознати с тестуването за хепатит С.

Заявено е желание за стартиране на такава работа както в Пловдив към Медицинския университет, така и в Плевен и Бургас. Щабът ще им окаже нужната подкрепа.