Здравното министерство обновява Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в България), информираха от МЗ.

Според информацията от ведомството на Кирил Ананиев в Регистъра на ражданията във Видин от началото на годината до сега пишело, че са родени 75 деца, а по официални данни от двете болници новородените към 31 декември 2018 г. били 330, уверяват от МЗ.

Политолог определи 2018 г. за трагична за българите

Политолог определи 2018 г. за трагична за българите

"Така започна и така свършва"

Подчинените на Ананиев са категорични, че Регистърът за ражданията не бил актуален, защото били установени и отстранени няколко срива в системата. С отмяната на Медицинския стандарт "Акушерство и гинекология" отпадна задължението на лечебните заведения в тридневен срок да подават централизирано информация за осъществените раждания и параметрите, свързани с тях, оправдават се от МЗ.

Министерството на здравеопазването осъществява Проект "Доизграждане на Национална здравно-информационна система (НЗИС) - етап 1 и етап 2". Част от тази система е предвидено разработването и внедряването/ надграждането и интеграцията на минимум 30 електронни регистъра от Сектор "Здравеопазване".Един от тях е и регистърът на ражданията. В момента текат обществените поръчки за изграждането на НЗИС, информират от МЗ.

Смъртността при новородените у нас е 2 пъти повече от средното за ЕС

Смъртността при новородените у нас е 2 пъти повече от средното за ЕС

Анализирайте причините, призова британски професор по акушерство

С изграждането на НЗИС ще се положи основата на електронното здравеопазване - ще бъде осъществена свързаност между множеството разработени и функциониращи в момента системи в областта на здравеопазването.

Това ще позволи обмена и контрола на информацията в реално време. Единната система ще включва електронен запис, електронна рецепта, електронно направление, както и регистрите. Чрез интеграцията ще се постигне подобряване на организацията, контрола, планирането и прогнозирането на дейностите в системата на здравеопазването.