Обсъжда се възможността държавата и общините да създават мобилни аптеки в отдалечените населени места.

Това ще стане с готвените от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, обясни пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Очакват се промените да бъдат публикувани на сайта на министерството за повторно обществено обсъждане. С тях се цели повишаване на контрола и разширяване на достъпа до лекарства.

Създава се и денонощен график за аптеките в областта и се регламентира национална карта на аптеките, от която да стане ясно къде в страната има аптеки и къде не, кои от тях са денонощни.

„Чисто административно, командно насилваме аптеките в рамките на областта да направят денонощен график в полза на хората, така че да има поне една аптека, която да работи нощно време, за да може човек, като има някакъв проблем, да си купи лекарства”, посочи зам.-министър Пенков и даде пример с такава практика в Германия. По думите му това са „добри практики на насилие в Европа”.

Националната карта на аптеките не е нито задължителна, нито ограничителна, коментира още ресорният заместник-министър. Според Пенков целта е да се помогне на хората.

„Даваме определени възможности на аптеките майки да разкриват втори и трети адрес – клонове в по-малко населени места на частично работно време два или три пъти седмично”, обясни той.

Относно мобилните аптеки се предвижда те да могат да обикалят населените места по график.

Регламентирано било и генерично заместване на лекарствата, тъй като след дебати с лекарския съюз се стигнало до консенсус, че лекува активната субстанция и молекулата, а не цветът и дизайнът на хапчето.

Здравното министерство е и на финала и с процедурата за електронен търг на лекарствата.
Другата седмица ще се обяви самата процедура и фирмите ще могат да кандидатстват. За целта първо министерството трябва да обяви обществена поръчка, иначе електронната платформа за търговията с лекарства е готова и заявки има от 145 болници. След обявяването на поръчката за участие ще могат да кандидатстват и самите търговци.