Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри проект на Национална програма за ваксиниране срещу COVID-19 на украински граждани, на които е предоставена временна закрила в България. Основните цели на програмата са да бъде опазено здравето на идващите от Украйна и да се предотвратят епидемични взривове от коронавирус. Тя ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет. Предвижда се разходите да бъдат поети от държавния бюджет, съобщиха от МЗ.

БЧК събра 3.3 млн. лв. за Украйна, ще ги разходва с Обществен съвет

БЧК събра 3.3 млн. лв. за Украйна, ще ги разходва с Обществен съвет

Помощта на този етап е 12 000 хранителни пакета, 11 00 хигиенни материали

От ведомството уточняват, че ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Ваксините ще се поставят от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от определени за целта общопрактикуващи лекари във временни имунизационни пунктове. Ваксинациите ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и в електронния регистър за ваксинация срещу COVID-19.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари т. г. 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Цяла Европа се оказала неподготвена за ситуацията

От МЗ заявяват, че профилактиката на заболяването чрез ваксинация ще ограничи риска от възникване и разпространение на COVID-19 най-вече сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, като възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че днешна дата броят на влезлите у нас лица от Украйна е почти 147 000, като близо 66 хил. от тях са останали в България.