Министерството на здравеопазването ще предприеме мерки за по-ранна обработка срещу комари през 2025 г. Служебният здравен министър д-р Галя Кондева проведе среща по темата с Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини "Дунав". Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

В хода на разговорите бе дискутирано планирането на дезинсекционна кампания през 2025 г. От Асоциацията запознаха министъра с усилията на местните власти по поречието на р. Дунав за организиране на навременна и ефективна обработка за справяне с прекомерната популация на комари.

Галя Кондева пое ангажимент да предприеме мерки за навременното стартиране на дезинсекционните дейности през 2025 г. Тя подчерта, че за целта още през месец октомври ще бъде обявена обществена поръчка.

От здравното министерство посочват, че това ще позволи в началото на следващата година да бъдат сключени договори с изпълнителите, а обработката срещу ларвите да започне още през март-април. За сравнение през предходните години кампанията е стартирала най-рано в периода юни-юли, което според специалисти в областта е недостатъчно ефективно.

Също така по време на подготовката на процедурите общинските структури, съвместно с Регионалните здравни инспекции, ще актуализиран размера и локациите на площите, които трябва да бъдат третирани. Дейностите на дунавските общини ще се координират и с тези на съседни румънски градове и общини.

Припомняме, че тази година у нас бяха регистрирани случаи на западнонилска треска, която се предава чрез ухапване от комар. Двама души, заразени с вируса, починаха.

РЗИ иска Терзиев да разпореди извънредна обработка срещу комари в София

РЗИ иска Терзиев да разпореди извънредна обработка срещу комари в София

След двете жертви на западнонилската треска в столицата