От Здравното министерство проверяват случай с починал пациент заради забавяне процедурите на Фонда за лечение в чужбина.

Това стана ясно от изявление на зам.-здравния министър Бойко Пенков. Проверява се работата на самия Фонд за лечение в чужбина.

По думите му, починалият пациент е страдал от изключително тежко, нелечимо и бързо развиващо се заболяване. Бойко Пенков увери, че ако бъдат констатирани някакви нередности, отговорните (институции и лица - б.р.) ще понесат наказание.

Пред медиите той представи и кореспонденция с австрийската клиника, където е трябвало да бъде трансплантиран пациентът. В това писмо се посочва, че общото му състояние е било такова, че е нямало как да се извърши трансплантация.

Пенков увери, че ще се провери всяко твърдение в писмото на вдовицата на починалия пациент и работата на администрацията по този случай. Надявам се, че министърът ще бъде безкомпромисен, изтъкна още Бойко Пенков.

Забавянето се е получило заради стриктна проверка на показанията на пациента дали може да му бъде извършена белодробна трансплантация и дали ще има полза за самия пациент.

От агенция "Медицинския одит" проверяват работата на Фонда. Поне един път месечно трябва да се събира Комисията за лечение в чужбина.

Искаме да подобрим работата, увери зам.-здравният министър. Иначе той призна, че има злоупотреба с права и забавяне на процедури, но амбицията на ведомството е да бъдат подобрени, допълни зам.-министър Бойко Пенков.

По-рано през деня в писмо до медиите от съпругата на починалия гражданин Георги Хрисимов, кандидатствал за финансиране на на белодробна трансплантация в чужбина пред КЛЧ през юли 2016 г., обяви, че ще съди Министерство на здравеопазването за незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата по одобрение, които доведоха до невъзможността съпругът ми да дочака трансплантацията.

По-късно от МЗ уточниха, че Инспекторатът към министерството и Изпълнителната агенция "Медицински одит" влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ).
Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.