Очаква се да има малки взривове на заболяваемостта от коронавирус само на локални места - това означава ендемичен етап на развитие на болестта. Това каза пред бТВ вирусологът проф. Радка Аргирова. "Ендемично не значи безопасно, той продължава да мутира и някоя от тях може да е опасна", поясни тя.

Аргирова уточни, че остават симптоми на дихателната система - хрема, кашлица, понякога задух веднага или по-късно, температура. В същото време са намалели признаците като влошаване на вкуса и мириса.

В началото на учебната година се очаква засилено заразяване, но МЗ има план да действа по места в училищата - локално и поетапно.

Отпадат маските в градския транспорт, коронавирусът станал ендемичен

Отпадат маските в градския транспорт, коронавирусът станал ендемичен

Отчитат видимо намаляване на броя на новозаразените

Тя препоръча неваксинираните да се ваксинират сега. "Периодът е разумен, защото вариантите на коронавирус са чувствителни на ваксината, особено това се отнася за хората над 60 г. и хората с хронични заболявания", каза тя.

Ако човек е ваксиниран с една доза, може да изчаква новия вариант на ваксината, който засяга и стария вариант и действащия в момента най-много ВА.5, препоръча вирусологът.