Д-р Кирил Лозанов, управител на "МБАЛ-Девня" ЕООД сигнализира пред медиите, че Министерството на здравеопазването е спряло финансирането на COVID отделението в болницата и в нея вече не могат да се лекуват болни пациенти.

Причината, че на 4 февруари е получено писмо от зам.-министър Жени Начева, че се спира допълнителното възнаграждение в размер на 1000 лв. за лекарите на първа линия, тъй като финансирането вече ще е от НЗОК.

Отделението е открито в началото на декември с 60 души персонал, а до февруари в него са лекувани около 60 пациенти. Болницата обаче не работи с НЗОК и затова персоналът няма да си получи парите. Сред лекарите има и специално наети студенти да помагат, обясни за news.bg д-р Лозанов. Лечението на един пациент пък е между 20 и 100 лв. на ден.

Закриват COVID отделението в Девня заради неуредици с НЗОК

Закриват COVID отделението в Девня заради неуредици с НЗОК

ЗДравната каса не подписва договор с болницата

В тази връзка болницата в Девня вече спира да лекува болни от коронавирус пациенти, тъй като остава само с финансиране за рехабилитационни пътеки.

"В качествата си на управител на "МБАЛ-Девня" ЕООД и съответно на Здравен мениджър на Община Девня, от името на целия състав на "МБАЛ-Девня" ЕООД, се налага да информирам обществеността за следния казус: COVID-19 отделението на територията на "МБАЛ-Девня" ЕООД е принудено да преустанови работата си, не поради липса на персонал или на база, а поради абсурдни административни неуредици спрямо нас от страна на Национална здравноосигурителна каса. На практика НЗОК блокира отделението поради факта, че не подписва договора с болницата. Това не ни позволява да работим и се налага да затворим отделението в момент на пандемия", съобщава Кирил Лозанов официално до МЗ.

"Нямаме обяснение защо НЗОК не ни подкрепя, а с отношението си на практика лишава хората от грижи", категоричен е той.