Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Този брой беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор "Информационно обслужване" АД пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарства. Електронизирането на процеса намалява риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава пациентите, личните лекари, и аптеките.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов посочва, че модулът "Е-рецепта" се е превърнал в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло. Той подчертава, че системата е изградена за рекордно кратки срокове и е сред най-добрите в Европа. Чрез нея на практика е и бил даден старт на електронното здравеопазване у нас.

Над 5 млн. е-рецепти са издадени за половин година

Над 5 млн. е-рецепти са издадени за половин година

Издадени са и близо 120 000 е-направления

Над 4 800 е общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта. Към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от страната. Около 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

За по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София - близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е създаден така, че да е максимално удобен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До момента със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за лични лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

НЗОК няма да заплаща лекарства по издадени след тази дата хартиени рецепти

През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 000 е-направления, а общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

ОТ "Информационно обслужване" АД припомнят, че през последната година като част от НЗИС е пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Създаден е и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Заработи и система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.